Πώς μπορεί ένας γονιός να ενισχύσει την αυτοεκτίμηση του παιδιού του;

2017-09-26

Ο όρος αυτοεκτίμηση, που αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε και κρίνουμε τον εαυτό μας, είναι ζωτικής σημασίας για κάθε άνθρωπο καθώς συντελεί καθοριστικά στην εξασφάλιση της ψυχικής του ισορροπίας. Η ανάπτυξη και η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης αποτελεί μία διαδικασία η οποία αρχίζει από την βρεφική ηλικία περνώντας στην παιδική, εφηβική και στην ενήλικη. Η έννοια της αυτοεκτίμησης αρχίζει να αναδύεται στο άτομο όταν έρχεται σε πρώτη επαφή με τις απόψεις εκείνων που θεωρεί «σημαντικούς άλλους» όπως οι γονείς, δάσκαλοι, φίλοι, συγγενείς ενώ δε ταυτίζεται πάντα με τη πραγματική αξία του ατόμου. Όπως είναι κατανοητό οι γονείς μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στο τρόπο με το οποίο βλέπει το παιδί τον εαυτό του καθορίζοντας ως εκ τούτου σε μεγάλο βαθμό και τη μετέπειτα πορεία του καθώς η υψηλή αυτοεκτίμηση αποτελεί ένα βασικό «συστατικό» για μια επιτυχημένη ζωή.

Πώς όμως μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν στο «χτίσιμο» της αυτοεκτίμησης των παιδιών τους;

Οι βασικοί θεμέλιοι λίθοι γι' αυτό το σημαντικό έργο είναι η αγάπη και ηαποδοχή των παιδιών τους για αυτό που πραγματικά είναι και όχι για αυτό που θα ήθελαν οι ίδιοι να είναι. «Θα σε αγαπάω ότι και αν γίνει» και όχι θα «Θα σε αγαπάω αν γίνεις καλός μαθητής». Το παιδί θα πρέπει να νιώθει ότι αγαπιέται και είναι αποδεκτό από τους γονείς του ανεξάρτητα απο τις εκάστοτε καταστάσεις.

Η ενθάρρυνση και η επιβράβευση επίσης αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της διαδικασίας ενίσχυσης της αυτοεκτίμησης των παιδιών. Παρότι οι περισσότεροι γονείς λεκτικά παραδέχονται το παραπάνω στην πράξηπιέζουν το παιδί για μεγαλύτερους βαθμούς, για καλύτερες αποδόσεις, για περισσότερες επιτυχίες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το παιδί να πιέζεται για να ικανοποιήσει τις προσδοκίες των γονιών και να νιώθει άξιο μόνο όταν το καταφέρνει. Οι γονείς οφείλουν να ενθαρρύνουν τις προσπάθειες των παιδιών ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα βοηθώντας το να αναγνωρίσει τι κέρδισε σε γνώσεις, σε εμπειρία, τι έμαθε για τον εαυτό του. Το ταξίδι έχει συνήθως περισσότερη αξία από τον προορισμό. Η επιβράβευση δεν μεταφράζεται κατ' ανάγκη σε υλικά αγαθά αλλά μπορεί να είναι και λεκτική «Τα κατάφερες πολύ καλά με αυτή την άσκηση». Η επιβράβευση μπορεί να ακολουθεί την επιθυμητή πράξη αλλά μπορεί να δίνεται και σε άλλες στιγμές.

Η κατανόηση και η παραδοχή των προσδοκιών τους αποτελεί επίσης σημαντικό βήμα. Οι γονείς θα πρέπει να αναλογιστούν ότι η επιμονή για επιτυχία μπορεί να οφείλεται ενδόμυχα στην ανάγκη τους να εκπληρώσουν δικές τους προσδοκίες. Αυτό όμως μπορεί να τους αποτρέπει από το να είναι ανοιχτοί και πρόθυμοι να αφουγκραστούν τις προσδοκίες και τα θέλω του παιδιού τους.

Είναι σημαντικό οι γονείς να δίνουν επιλογές στα παιδιά τους κατά τη διάρκεια λήψης αποφάσεων. Συχνά οι ίδιοι παίρνουν αποφάσεις για το παιδί τους, χωρίς να το ρωτούν, έχοντας την απαίτηση το παιδί να τις αποδέχεται αδιαμαρτύρητα. Η ωριμότητα όμως έρχεται μέσα από τις αποφάσεις που παίρνουμε εμείς για τη ζωή μας και όχι από τις αποφάσεις που παίρνουν οι άλλοι για μας. Η δεξιότητα της λήψης αποφάσεων μαθαίνεται σταδιακά από την νηπιακή ακόμα ηλικία και συμβάλει τα μέγιστα στην διαμόρφωση της αυτοεκτίμησης του ανθρώπου.

Η σωστή επικοινωνία με τα παιδιά μπορεί να δράσει επίσης υποστηρικτικά. Τα λόγια έχουν δύναμη όσο και οι πράξεις. Η χρήση αρνητικών και άσχημων χαρακτηρισμών μόνο αρνητικές συνέπειες μπορεί να επιφέρει. Αντίθετα η επικέντρωση στην πράξη που σας δυσαρέστησε και στο πως νιώσατε εσείς για αυτήν, δίνει στο παιδί να κατανοήσει επαρκώς την κατάσταση. Είναι σημαντικό οι γονείς να αποφεύγουν τις συγκρίσεις για παράδειγμα με συνομηλίκους και με τα αδέρφια. Το κάθε παιδί είναι μοναδικό με τις δικές του δυνατότητες και τις προσωπικές του ιδιαίτερες ανάγκες.


Παράλληλα να διδάξουν στο παιδί να κάνει θετικές δηλώσεις για τον εαυτό του. Βοηθώντας το να αλλάξει τις αρνητικές σκέψεις που κάνει για τον εαυτό του, μαθαίνοντάς του να αξιολογεί πιο ρεαλιστικά και αντικειμενικά τις ικανότητες, τα επιτεύγματα και τα χαρακτηριστικά του.

Καίριο ρόλο στην ανάπτυξης μιας θετικής αυτοεκτίμησης αποτελούν οι ίδιοι οι γονείς ως θετικό πρότυπο συμπεριφοράς. Τα παιδιά μαθαίνουν πάρα πολλά, παρατηρώντας τους γονείς τους. Είναι σημαντικό λοιπόν να δείχνουν στα παιδιά τους, πώς νιώθουν και σκέφτονται για τον εαυτό τους. Είναι δύσκολο να μάθουν στο παιδί να αγαπά τον εαυτό του, εάν οι ίδιοι δεν το κάνουν.
Η αυτοεκτίμηση είναι μία έννοια που διαμορφώνεται σε όλο το ταξίδι της ζωής. Κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού υπάρχουν πολλές ευχάριστες αλλά και δυσάρεστες στιγμές. Ο ρόλος ενός γονιού είναι να βοηθήσει το παιδί του να νιώσει ότι είναι ένα άτομο ικανό και ένα άτομο που αξίζει να αγαπά και να αγαπιέται. Με λίγη βοήθεια,κάθε παιδί μπορεί να αναπτύξει υγιή αυτοεκτίμηση και να έχει μια πιο ευτυχισμένη και ολοκληρωμένη ζωή!
https://www.limnosreport.gr/apopseis/120041/maria-mamalikou-pos-bori-enas-gonios-na-enischysi-tin-aftoektimisi-tou-pediou-tou/