Πώς να προετοιμάσω το παιδί για το νηπιαγωγείο

2019-09-01

Γράφει η Μαρία Μαμαλίκου

Σχολική Ψυχολόγος- Παιδοψυχολόγος ΜSc

Η αρχή της φοίτησης στο Νηπιαγωγείο αποτελεί ορόσημο στη ζωή του παιδιού και σημαδεύεται από την απομάκρυνσή του από την ασφάλεια και τη θαλπωρή της οικογενειακής εστίας και την απόπειρα της πρώτης εξωοικογενειακής κοινωνικοποίησης, με ταυτόχρονη εισαγωγή στα πρώτα εκπαιδευτικά βήματα. Το Νηπιαγωγείο κατέχει σημαντικό ρόλο στην προετοιμασία των νηπίων για τη σχολική ζωή, αφού τους δίνει τα εφόδια ώστε να είναι σε θέση να ανταποκρίνονται με ευελιξία σε ένα ευρύ φάσμα ικανοτήτων και δεξιοτήτων. Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την περίοδο της ζωής των μαθητών παίζει κυρίως σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση ενδεχομένων δυσκολιών, η οικογένεια και το σχολείο με την συνεργασία εκείνων να θεωρείται επιβεβλημένη. Η μετάβαση έχει τρία στάδια, της προετοιμασίας, του αποχωρισμού και της ενσωμάτωσης και σε κάθε στάδιο η συνεργασία γονέα και εκπαιδευτικού είναι καθοριστική για θετικό αποτέλεσμα.

Συμβουλές που μπορούν να διευκολύνουν την ομαλή μετάβαση σε αυτή τη νέα πραγματικότητα:

Πρόγραμμα: Ξεκινήστε να ρυθμίζετε την ώρα του ύπνου και του φαγητού, σιγά - σιγά πριν από την έναρξη του σχολείου. Αυτό θα βοηθήσει το παιδί να προσαρμοστεί πιο εύκολα και ήρεμα στο καινούργιο του πρόγραμμα. Βρείτε το χρόνο για να συζητήσετε και να εξηγήσετε ποια θα είναι η νέα σχολική ρουτίνα, λύστε του απορίες.

Επίσκεψη εξοικοίωσης. Λίγες μέρες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς επισκεφτείτε με το παιδί το καινούργιο του σχολείο. Γνωρίστε τους χώρους, τη δασκάλα, συζητήστε για τις καθημερινές δραστηριότητες.

Αποχωρισμός. Δημιουργήστε μία «ρουτίνα αντίου» με το παιδί σας πριν αρχίσει το σχολείο και εξηγήστε του τι θα συμβεί. Αυτό μπορεί να είναι κάτι απλό, μία αγκαλιά ή ένα φιλάκι ή ένας άλλος τρόπος αποχωρισμού. Όταν έρθει η στιγμή να φύγετε, πείτε του απλά αντίο όσο δύσκολο και αν είναι αυτό και για σας. Το να φύγετε κρυφά από την τάξη όταν το παιδάκι δεν κοιτάζει, είναι κακό, θα κάνει τη μετάβαση αυτή του παιδιού ακόμη πιο δύσκολη και μπορεί να φοβηθεί και να αναστατωθεί όταν δει ότι έχετε φύγει.

Άγχος γονέων: Προσπαθήστε να διαχωρίσετε τα δικά σας άγχη αποχωρισμού από του παιδιού, έτσι ώστε να μην μεταβιβάσετε στο παιδί τις οποίες ανησυχίες έχετε εσείς για την προσαρμογή του. Περιορίστε την ανησυχία σας, αποχαιρετήστε το με σιγουριά, αυτοπεποίθηση και χαμόγελο και διαβεβαιώστε το ότι θα είστε εκεί όταν τελειώσει.

Αυτοεξυπηρέτηση: Είναι σημαντικό τα παιδιά κατά την έναρξη του νηπιαγωεγίου να είναι σε θέση να αυτοεξυπηρετούνται. Συγκεκριμένα ενισχύεται η αυτοεκτίμηση και η αυτοπεποίθησή τους όταν μπορούν να ντύνονται μόνα τους, να κουμπώνουν τα ρούχα τους ή να δένουν τα παπούτσια τους, να χρησιμοποιούν την τουαλέτα του σχολείου, να πλένονται, να τρώνε μόνα τους και γενικά να ικανοποιούν μόνα τους τις μικρές καθημερινές ανάγκες τους.

Χρόνος: Όπως και με τις άλλες αλλαγές και μεταβάσεις χρειάζεται υπομονή και θετική στάση από όλα τα εμπλεκόμενα μέλη. Το παιδί που εισπράττει απαισιοδοξία από το περιβάλλον του αποθαρρύνεται, ενώ αυτό που απολαμβάνει την αισιοδοξία, προχωρά με σταθερό βηματισμό.

Μαρία Μαμαλίκου

Σχολική Ψυχολόγος- Παιδοψυχολόγος ΜSc

FB: psychologoslemnos

Website: www.mamalikou.com